ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αναγνωρίσει και τι θα απορρίψει ο SSM από τα capital plans των τραπεζών

Τι θα αναγνωρίσει και τι θα απορρίψει ο SSM από τα capital plans των τραπεζών
H Τράπεζα της Ελλάδας Eurokinissi

Αύριο Τρίτη, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν την επίσημη ενημέρωση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το τι αποδέχεται και τι απορρίπτει από τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσαν.

Εκπλήξεις δεν αναμένονται, σύμφωνα με κορυφαία διοικητικά στελέχη από τις συστημικές τράπεζες, καθώς τα... πολλά πολλά ο SSM τα έχει (ξε)κόψει, όπως η αναγνώριση επιπλέον αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Στα capital plans που έστειλαν στην Φρανκφούρτη, έδρα του Μηχανισμού Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιέγραψαν πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, συνολικού ύψους 14,4 δισ. ευρώ που προέλυψαν από το δυσμενές σενάριο της ολοκληρωμενης άσκησης αξιολόγησης (stress tests και AQR). Ο κορμός της δράσης των πιστωτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει πρωτίστως τα εξης:

  • την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κάλυψη από ιδιώτες,
  • τις προαιρετικές προσφορές επαναγοράς ομολόγων και υβριδικών τίτλων (LMEs),
  • τα κεφάλαια που θα βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου χρειαστεί. Για αυτές τις κινήσεις ο SSM έχει ήδη δώσει τις εγκρίσεις του και απομειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες, ανάλογα με την εξέλιξη των προσφορών στους ομολογιούχους. Από τις προαιρετικές δημόσιες προσφορές επαναγοράς ομολόγων (LMEs) που έχουν κάνει και οι 4 τράπεζες θα μπορούσε να προκύψει όφελος περίπου 3,6 δισ. ευρώ και ήδη η Πειραιώς έχει κερδίσει “αέρα” 592,69 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της προσφοράς της. Από τα 2,213 δισ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο του stress test, η τράπεζα πλέον, καλείται να αντλήσει 1,62 δισ. ευρώ.

Τι απορρίφθηκε, τι συζητιέται

Στα capital plans ωστόσο, όπως ανέδειξε το CNN Greece, υπάρχουν και κάποιες άλλες παραδοχές που θα μπορούσαν να “μειώσουν” τον λογαριασμό. Αυτές εστιάζουν στα εξής:

  • αναγνώριση κεφαλαιακής ενίσχυσης από πώληση θυγατρικών και λοιπών στοιχείων ενεργητικού,
  • τον επιπλέον αναβαλλόμενο φόρο που αναγνώρισαν, μετά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29%,
  • υπεραξίες από τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.


Η ενημέρωση που έχουν λάβει οι τέσσερις τραπεζικές διοικήσεις, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτές, είναι ότι ο SSM δεν δέχεται να “κουρέψει” κεφαλαιακές ανάγκες από τον επιπλέον αναβαλλόμενο φόρο που ενέγραψαν στα βιβλία τους το τρίτο τρίμηνο της χρήσης και υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αναβαλλόμενος φόρος είναι η δυνατότητα των τραπεζών να συμψηφίζουν με κέρδη μελλοντικών χρήσεων τις ζημίες από την οικειοθελή συμμετοχή τους στο PSI, το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων.

Η λογική του SSM εδράζεται σε δύο παραδοχές, όπως εξηγούσαν στο CNN Greece, πηγές προσκείμενες στο ΤΧΣ. Πρώτον, θέλει τα επόπτικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων να καλυφθούν “με καλής ποιότητας κεφάλαια, φρέσκο, πραγματικό χρήμα και όχι με λογιστικές παραδοχές”. Δεύτερον, μετά το πανευρωπαϊκό stress tests του 2016, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) προσανατολίζονται στην επιβολή πλαφόν στην συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) στα εποπτικά κεφάλαια, το οποίο όμως, θα κλιμακώνεται σταδιακά ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής και οι τράπεζες να βρουν τα κεφάλαια για να καλύψουν τη διαφορά. Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της Βασιλείας ΙΙΙ από το 2016: οι τράπεζες να έχουν ποιοτικότερα εποπτικά κεφάλαια σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και τις προνομιούχες μετοχές.


Το “παζάρι” μεταξύ SSM και τραπεζών παραμένει για τις υπεραξίες των ελληνικών ομολόγων και την αποτίμηση τους στα βιβλία των τραπεζών, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η αξία τους, καθώς μετά την συμφωνία του Αυγούστου η χώρα έπαψε να κινείται υπό την απειλή του Grexit. Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σχολίαζε ότι πρόκειται για αρκετά τεχνικό θέμα “και δεν ειναι σημαντικό το ποσό”.