ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΤ&Τ εξαγοράζει την Time Warner έναντι 85,4 δισ. δολαρίων

Η ΑΤ&Τ εξαγοράζει την Time Warner έναντι 85,4 δισ. δολαρίων
REUTERS/Stephanie Keith

Το μεγαλύτερο ντιλ του 2016 έκλεισε η ΑΤ&Τ, η οποία συμφώνησε την εξαγορά της Time Warner έναντι 85,4 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για μια πολύ τολμηρή κίνηση της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία με τον τρόπο αυτό θέλει να αγοράσει περιεχόμενο – ειδήσεις, ταινίες και άλλα ψυχαγωγικά προγράμματα. Στόχος της ΑΤ&Τ είναι να προβάλει το περιεχόμενο αυτό μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας το δικό της δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Μιλώντας σήμερα στο CNBC ο επικεφαλής της AT&T Ράνταλ Στέφεσον δήλωσε πως η φύση της Time Warner καθιστά τη συμφωνία εξαγοράς μοναδική σε σχέση με οτιδήποτε έχει κάνει μέχρι σήμερα η AT&T στο χώρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα υπάρξει πλήρης έλεγχος για τη συμφωνία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Για να προχωρήσει η μεγάλη αυτή συμφωνία θα πρέπει οι δύο εταιρείες να πάρουν πράσινο φως από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές οι οποίες ήδη φοβούνται για τις μεγάλες συγχωνεύσεις που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο, απειλώντας να μειώσουν τον ανταγωνισμό. Ήδη οι εποπτικές Αρχές έχουν εκδηλώσει φόβους ότι μετά την εξαγορά η ΑΤ&Τ θα μπορούσε να μειώσει τη διανομή υλικού της Time Warner ώστε να το εκμεταλλεύεται κυρίως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στην περίπτωση που ο "γάμος" αυτός ολοκληρωθεί απρόσκοπτα μέχρι τα τέλη του 2017, όπως επιδιώκουν οι δύο εταιρείες, η ΑΤ&Τ θα αποκτήσει μεταξύ άλλων τον έλεγχο των κινηματογραφικών στούντιο Warner Bros και τα καλωδιακά κανάλια CNN και ΗΒΟ. Ήδη πολλοί γερουσιαστές των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις για το ντιλ, ιδιαίτερα ύστερα από έναν ακόμη μεγάλο γάμο στον χώρο, αυτόν της εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης Comcast με την NBCUniversal. Το ντιλ αυτό είχε αξία 30 δισ. δολάρια.

Η κίνηση αυτή δεν είναι η μόνη που έχει κάνει η ΑΤ&Τ το τελευταίο διάστημα. Πέρσι εξαγόρασε την εταιρεία παροχής υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης DirecTV έναντι 48,5 δισ. δολαρίων. Η ΑΤ&Τ προχωρά στις κινήσεις αυτές επειδή έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημάδια επιβράδυνσης στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού ασύρματου ίντερνετ. Στα τέλη του Ιουνίου η εταιρεία είχε πάνω από 140 εκατ. συνδρομητές στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και άλλα 30 εκατ. συνδρομητές για τη μετάδοση εικόνας μέσω της DirecTV και άλλων σχετικών υπηρεσιών.

Η Time Warner είναι υπερδύναμη στις κινηματογραφικές ταινίες, στη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος και στα βιντεοπαιχνίδια. Ελέγχει μεταξύ άλλων τα δίκτυα ΤΝΤ, TBS, CNN και HBO, καθώς και τα στούντιο Warner Bros.

Μόνο το δίκτυο ΗΒΟ έχει πάνω από 130 εκατ. συνδρομητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ