ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων ο ΣΕΒ

Υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων ο ΣΕΒ

Με τους εργοδοτικούς φορείς συναντήθηκαν οι επικεφαλείς των θεσμών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.

Ο ΣΕΒ προσήλθε με τις πάγιες θέσεις του που προβλέπουν ορισμό κατώτατου μισθού μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας του ΟΜΕΔ και εκλογίκευση της απεργιακής νομοθεσίας.

Για τις ομαδικές απολύσεις, η πρόταση του Συνδέσμου είναι να εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία, χωρίς δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων που προβλέπεται σήμερα και να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να ελαφρύνουν μέρος από το πρόβλημα που δημιουργείται στο προσωπικό.

Για τις απεργίες θέση του ΣΕΒ είναι να εκλογικευτεί η απεργιακή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή που εξυπηρετούν το γενικό οικονομικό συμφέρον (εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρισμό, ύδρευση, επικοινωνίες, αλλά και μεταφορές, υγεία, κ.λπ).

Για τον κατώτατο μισθό ο ΣΕΒ υποστηρίζει αυτό που ζητούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήτοι να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού, μέσω συλλογικής σύμβασης.

Για τις συλλογικές συμβάσεις ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν και ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της λεγόμενης «υποχρεωτικής διαιτησίας», όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Τέλος, ο ΣΕΒ ζητά ενίσχυση της απασχόλησης με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και φορολογικά κίνητρα για τους εργοδότες που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ