ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αξιώσεις της Κομισιόν για μεγαλύτερο πλεόνασμα προκαλούν αντιδράσεις στην Κύπρο

Οι αξιώσεις της Κομισιόν για μεγαλύτερο πλεόνασμα προκαλούν αντιδράσεις στην Κύπρο
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα: «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας", που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Ίδρυμα «Konrad Adenauer», την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

«Περίεργη πολιτικά και διαδικαστικά» χαρακτήρισε την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από τους Πιέρ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici) και Βάλντις Ντομπρόφκσις (Valdis Dobrovskis) για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συμμερίζεται την γενική προειδοποίηση για συγκράτηση δημοσίων δαπανών και διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Σημείωσε, όμως, τη διαφωνία του για την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω οικονομική προσαρμογή προς επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου σημείωσε πως «θα ήταν παράλογο να τεθεί ζήτημα για ένα κράτος, το οποίο προϋπολογίζει ένα οριακό έλλειμμα μισού της εκατό και ένα πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2% και δεν τίθεται ζήτημα για κράτη που καταθέτουν προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,5% 3%». Όπως σημείωσε:

«Συνεπώς, ακόμα και να ίσχυε η απόκλιση του 1% θα ήμασταν στα πρώτα 5-6 κράτη μέλη», συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε δε:

«Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα, όχι για μια χρονιά, αλλά από το 2014, να συγκαταλέγεται η Κύπρος στα κράτη μέλη με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, κάτι που αναγνώρισαν πολύ πρόσφατα και οι οίκοι αξιολόγησης, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά για υπεραπόδοση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα για ένα κράτος μέλος, που αντικειμενικά παρουσιάζει αυτές τις επιδόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ