ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά κατοικίας του Λονδίνου θύμα του Brexit

Η αγορά κατοικίας του Λονδίνου θύμα του Brexit

Πτώση για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια αναμένεται να καταγράψουν το 2017 οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο καθώς η αβεβαιότητα μετά το Brexit πλήττει ολόκληρο τον κλάδο σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται ότι θα το δεχθούν οι πιο ακριβές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας, με τις τιμές να υποχωρούν του χρόνου κατά 5,6%. Σε ολόκληρη τη Βρετανία οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν το 2017 κατά 2,6% έπειτα από αύξηση 6,9% το 2016.Η αγορά των κατοικιών της χώρας αντιμετώπιζε προκλήσεις και πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου όταν αποφασίστηκε το Brexit. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία και πολλοί επενδυτές έκαναν πίσω.

Πλέον οι επενδυτές αυτοί φοβούνται ότι η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της Ευρώπης για αγαθά και υπηρεσίες με στόχο να διασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι λόγοι που δημιουργούν τροχοπέδη για την αγορά ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Υπάρχουν ακόμη οι αστάθμητοι παράγοντες της αύξησης του πληθωρισμού, της ανόδου της ανεργίας και της μείωσης των επενδύσεων. Ολα αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν στις τιμές των ακινήτων και ιδιαίτερα των κατοικιών που τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο ράλι. Στην περίπτωση που επιβληθούν περιορισμοί και στη μετανάστευση, τότε μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση ακινήτων από διεθνείς αγοραστές. Η ζήτηση πολύ ακριβών κατοικιών στο Λονδίνο έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων από επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ