ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο εύκολη θα γίνει η αποβολή φορο- οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Πιο εύκολη θα γίνει η αποβολή φορο- οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα εξέρχονται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλέτες που έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καταβάλουν τους φόρους τους ζητούν οι θεσμοί.

Μπορεί με το νόμο του νέου Μνημονίου (4336/2015) να τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις που είχε ψηφίσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Μάρτιο, ωστόσο φαίνεται πως άμεσα θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στον ίδιο νόμο.

Στη βάση των νέων παρεμβάσεων όσοι έχουν καταθέσεις συγκεκριμένου ύψους στις τράπεζες ή εισόδημα που ξεπερνά το επίπεδο της φτώχειας, είτε θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση είτε θα πληρώνουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις. Η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και θα στηριχθεί σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM διαφωνούν με τη διάταξη που ψήφισε το καλοκαίρι η Βουλή σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε ρύθμιση με τις 12 δόσεις ή δεν εξοφλήσει την οφειλή του εντός 30 ημερών από τη λήψη ειδοποιητηρίου για ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Οι θεσμοί θέλουν η προθεσμία να αρχίσει να τρέχει από την ημέρα που η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη και όχι από τότε που έλαβε ο φορολογούμενος το ειδοποιητήριο από την εφορία.

Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες τροποποιήσεις των δόσεων για όσους οφειλέτες έχουν άτοκες (για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ) και έντοκες δόσεις (για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ), κάτι που θα ξεσηκώσει αντιδράσεις εκ μέρους των φορολογουμένων που θα δουν τις δόσεις τους να αλλάζουν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 60 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ