ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόοδος με εκκρεμότητες στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Πρόοδος με εκκρεμότητες στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Προσέγγιση στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών υπερχρεωμένων εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο διαπιστώθηκε πως απομένουν ακόμη 3-4 περιοχές στις οποίες χρειάζεται τεχνική δουλειά. Μεταξύ των θεμάτων που μένουν προς ρύθμιση είναι το ποιοι φόροι και πώς θα μειώνονται, το μέγεθος των εταιρειών που θα εντάσσονται στον μηχανισμό και η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους.

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαριστεί αλτο πώς θα γίνεται η υπαγωγή των μικρών εταιρειών στο μηχανισμό, ενώ εξετάζεται να υπάρχει ένα αποκεντρωμένο σύστημα υποδοχής των αιτήσεων. Για το πότε θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι η παύση αυτή θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ