ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ: «Τσουνάμι» αυξήσεων σε 54 νησιά του Αιγαίου

ΦΠΑ: «Τσουνάμι» αυξήσεων σε 54 νησιά του Αιγαίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ανατιμήσεις-σοκ στα περισσότερα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένεται να προκαλέσει από 1-1-2017 η κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου. Οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10%-15%, οι τιμές του καφέ θα αυξηθούν κατά 20%-25%, ενώ σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα σημειωθούν αυξήσεις τιμών από 3,7% έως 6%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, με τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τη διετία 2015 προβλέπεται ότι από 1-1-2017 οι μειωμένοι φόροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα από το επόμενο έτος οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε 54 νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5% στο 13% και στο 24% αντίστοιχα.

Τι θα προκαλέσει

1) Να αυξηθεί από 5% σε 6,5% οι συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

2) Να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, τα γαλακτομικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα βρώσιμα φρούτα, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, τα προϊόντα αλευροποιίας, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα είδη και τις συσκευές ορθοπαιδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

3) Να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης καθώς και είδη οικιακού εξοπλισμού.

4) Να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων, δεδομένου ότι από 1-1-2017 στα προϊόντα αυτά εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ θα αυξηθούν και οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, από 1-1-2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο. Επίσης από την ίδια ημερομηνία, ο ΕΦΚ, στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο.

Σε συνδυασμό με την αύξηση στο ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από τις παραπάνω αυξήσεις στους ΕΦΚ, οι επιπτώσεις στις λιανικές τιμές στις οποίες θα πωλούνται τα καύσιμα στα 54 νησιά του Αιγαίου, από 1-1-2017 θα είναι οι εξής: i) αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 8,5-9 λεπτά το λίτρο. ii) αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης τουλάχιστον κατά 12-13 λεπτά το λίτρο iii) αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης τουλάχιστον κατά 15 λεπτά το λίτρο.

5) Να αυξηθούν σημαντικά και οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από 1-1-2017 θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Ειδικότερα, από το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα επιβληθεί φόρος στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή αυτού του φόρου, σε συνδυασμό την αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 13% στα 54 νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις πάνω από 20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ στα συγκεκριμένα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ