ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήματα τραπεζών για φορολογική ρύθμιση των διαγραφών δανείων

Αιτήματα τραπεζών για φορολογική ρύθμιση των διαγραφών δανείων
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόγραμμα διαγραφών δανείων 16 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων για την περίοδο 2017-2019 και για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση αυτών των πράξεων.

Συγκεκριμένα, θέλουν η περίοδος συμψηφισμού των ζημιών που θα προκληθούν με μελλοντικά κέρδη να μπορεί να γίνει σε βάθος τουλάχιστον δέκα ετών, έναντι περιόδου πέντε ετών που ισχύει σήμερα.

Αυτό θα απαιτήσει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Επιτροπής, ενώ μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πειστεί για το εύλογο του αιτήματος των τραπεζών.

Σύμφωνα με αναλυτές, κρίνεται θετικά το γεγονός ότι στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιλαμβάνονται και καταναλωτικά δάνεια, για τα οποία έχουν σχηματιστεί προβλέψεις που επαρκούν για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των υποαξιών που θα καταγραφούν.

Παράλληλα αυξημένο είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον από ξένα funds για τη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις εταιρείες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για λήψη της απαιτούμενης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος, επιπλέον δέκα διαχειριστές εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην ελληνική οικονομία μέσω των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές των στελεχών των ελληνικών τραπεζών με εκπροσώπους ξένων funds που έχουν στο ραντάρ τους τη χώρα μας έχουν πυκνώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ