ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

500 εκατ. € «χωρίζουν» κυβέρνηση – θεσμούς για το πλεόνασμα του 2017

500 εκατ. € «χωρίζουν» κυβέρνηση – θεσμούς για το πλεόνασμα του 2017

Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απόσταση που χωρίζει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν ότι με τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στον Προϋπολογισμό του 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι 1,8% του ΑΕΠ, αλλά θα διαμορφωθεί χαμηλότερα ακόμα και από το 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο απαιτεί το Μνημόνιο. Η πρόβλεψή τους αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ και στη βάση αυτή ζητούν διορθωτικές κινήσεις.

Να σημειωθεί πως επικείμενος γύρος διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει έως τις 21-22 Νοεμβρίου, καθώς είναι προγραμματισμένη η αναχώρησή των Κοστέλο, Ντρούντι, Τζιαμαρόλι και Βελκουλέσκου για τη γιορτή των Ευχαριστιών.

Παρά όλα αυτά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι παραμένει εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, ώστε στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 5 Δεκεμβρίου, να συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η υπεραπόδοση των εσόδων η οποία καταγράφεται ήδη στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου θα σταθεί ικανή να κλείσει τις αποκλίσεις, οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν ότι είναι ελλιπής η χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχουν υποδείξει εξορθολογισμό δαπανών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν ήδη τεθεί προτάσεις, κυρίως στη βάση των συστάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, για περικοπές άλλων κοινωνικών επιδομάτων, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι επισήμως στη διάρκεια των συζητήσεων στην Αθήνα δεν ετέθη από την πλευρά των Ευρωπαίων ζήτημα νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ