ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχωρεί ο Κάρνεϊ από την Τράπεζας της Αγγλίας;

Αποχωρεί ο Κάρνεϊ από την Τράπεζας της Αγγλίας;
Reuters

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανίας της Βρετανίας Γκρεγκ Κλαρκ έσπευσε χθες να υποστηρίξει τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ύστερα από πληθώρα δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι ο τελευταίος μπορεί να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την αποχώρησή του από την κεντρική τράπεζα.

Ο Κάρνεϊ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής πολλών υψηλόβαθμων μελών του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας που τον κατηγορούν ότι έχει διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες. Τον κατηγορούν επίσης ότι πριν από το δημοψήφισμα ο Κάρνεϊ είχε συνταχθεί με το στρατόπεδο όσων ήθελαν να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή των Λόρδων, ο Κάρνεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το εάν είναι διατεθειμένος να ολοκληρώσει την οκταετή του θητεία ως επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η θητεία αυτή λήγει το 2021. Ο Κάρνεϊ ανέφερε ότι πρόκειται για «εντελώς προσωπική απόφαση» που δεν σχετίζεται με την κρατική πολιτική της Βρετανίας. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του μέχρι το τέλος του έτους.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιθυμεί να δει τον Κάρνεϊ να παραμένει στη θέση του και έχει προσπαθήσει να μειώσει τις προστριβές με την Τράπεζα της Αγγλίας. Η Μέι είχε αναφέρει σε ομιλία της ενώπιον των Συντηρητικών ότι ο Κάρνεϊ ακολουθεί υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κάρνεϊ έχει εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιο Χάμοντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ