ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βομβαρδισμός ηλεκτρονικών κατασχετηρίων από την εφορία

Βομβαρδισμός ηλεκτρονικών κατασχετηρίων από την εφορία

Το υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας βλέποντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να εκτοξεύονται στα 107 δισ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου άρχισαν τον βομβαρδισμό κατασχετηρίων, μπλοκάροντας χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους.

Με βασικό όπλο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τόσο η εφορία όσο και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) αυξάνουν τα έσοδά τους από παλαιά χρέη φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Μόνο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 14.600 φορολογουμένους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό οφειλετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια κατά το πρώτο 10μηνο του έτους αγγίζουν το 1 εκατομμύριο.

Το ποσό οφειλών που εισπράχθηκε το Σεπτέμβριο από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δεν ανακοινώθηκε, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες μετά τη δέσμευση εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις των οφειλομένων ποσών. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις η πίεση που έχει ασκηθεί έχει αυξήσει τα έσοδα παλαιότερων οικονομικών ετών, όπως κωδικοποιούνται στον προϋπολογισμό, κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 εισέπραξε 1,5 δισ. ευρώ από νέες οφειλές, ενώ εντός του 2016 έχει εισπράξει από χρέη προηγούμενων ετών 583 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 57% των συνολικών εισπράξεων, προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το 43% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Πολύ αποδοτική εισπρακτικά είναι και η εφαρμογή της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων με εισπράξεις ύψους 24 εκατ. ευρώ τους πρώτους 10 μήνες λειτουργίας της (από τον Δεκέμβριο του 2015). Από τις εισπράξεις αυτές, το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε για οφειλές που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ 7,33 εκατ. ευρώ κάλυψαν δόσεις τρεχουσών ρυθμίσεων. Ωστόσο από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών εξαιρούνται:

  • Οποιασδήποτε προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
  • Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. με το ακατάσχετο να φτάνει σε αυτή την περίπτωση 1.000 ευρώ.
  • Κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ