ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητούν 300 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα

Αναζητούν  300 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα

Περικοπές 300 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα αναζητεί η κυβέρνηση για το 2017 και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει εντός της ημέρας συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Τα 300 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που ζητούν οι θεσμοί για να δεχθούν πως καλύπτεται χρηματοδοτικά το πρόγραμμα χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το 2017. Η εξοικονόμηση των 300 εκατ. ευρώ θα στηριχθεί σε μια σειρά συστάσεων που έκανε στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι συστάσεις του διεθνούς οργανισμού εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και στόχευσης των επιδομάτων μέσω της ενοποίησής τους, της αναδιατύπωσης ή ακόμη και της εξάλειψης συγκεκριμένων παροχών.

Στη βάση αυτή προτείνονται παρεμβάσεις σε προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση ή μείωση και τα οποία είναι τα εξής:

-Το επίδομα θέρμανσης. Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε χθες ότι και φέτος θα διατεθεί για επίδομα θέρμανσης το ίδιο ποσό με πέρυσι, 105 εκατ. ευρώ, και χαρακτήρισε «παραπλανητικά» και «ψευδή» τα δημοσιεύματα, που ισχυρίζονται το αντίθετο.

-Οι παροχές διακοπών σε ανέργους, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ και το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

-Τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα γάμου.

-Τα προγράμματα για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

-Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ.

-Τα προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τα προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και οι παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

-Οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.

-Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας και τα προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Τα προγράμματα ΟΑΕΔ για την οικονομική ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ