ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στερλίνα: Στον κατήφορο λόγω Brexit

Στερλίνα: Στον κατήφορο λόγω Brexit
EPA

Ισχυρές πτωτικές πιέσεις δέχεται ξανά η στερλίνα καθώς μεγαλώνουν οι φόβοι ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να οδεύει προς σκληρό Brexit, κατά το οποίο η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα θυσιαστεί για χάρη αυστηρότερων ελέγχων στη μετανάστευση.

Η στερλίνα υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 6,3% έναντι του δολαρίου και κατά 3,7% έναντι του ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά που έχει καταγραφεί στη στερλίνα από τον Ιούνιο, όταν έγινε το δημοψήφισμα και αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον Ιούνιο η στερλίνα είχε υποχωρήσει κατά 8% έναντι του δολαρίου και κατά 7,9% έναντι του ευρώ.

Η ισοτιμία της στερλίνας διαμορφώθηκε σήμερα στα 1,109 ευρώ. Το βρετανικό νόμισμα σημειώνει συνεχή πτώση από τον Απρίλιο και μετά, με αποτέλεσμα φέτος να καταγράφει τη χειρότερη απόδοση από όλα τα μεγάλα νομίσματα. Η στερλίνα μέσα στο 2016 έχει υποχωρήσει κατά 17%.

Η πτωτική πορεία της στερλίνας στις διεθνείς αγορές καταγράφεται παρά την ανάπτυξη που εξακολουθεί να σημειώνει η οικονομία της Βρετανίας. Η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο. Ηταν τα πρώτα στοιχεία τριμήνου για την οικονομική δραστηριότητα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Η Standard & Poor’s χτύπησε πριν από λίγες ημέρες καμπανάκι για την πτώση της στερλίνας, αναφέροντας ότι η εξέλιξη αυτή πλήττει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα και ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει απειλή για τη θέση της ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η πορεία του βρετανικού νομίσματος έχει φέρει στο προσκήνιο ένα ακόμη θέμα που σχετίζεται με την απόφαση για Brexit – το πώς θα πρέπει να αντιδράσει στις εξελίξεις η Τράπεζα της Αγγλίας. Η ΤτΑ αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ έχει δεχθεί αυστηρή κριτική για τη θέση που κράτησε πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit – ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ – με αποτέλεσμα να έχει δεχθεί επικρίσεις από αρκετούς πολιτικούς. Ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε χθες πάντως ότι θα μείνει μια χρονιά περισσότερο στην τράπεζα από όσο είχε ανακοινώσει αρχικά. Αντί για το 2018 θα φύγει στα τέλη Ιουνίου 2019. Ο ίδιος είχε επιλογή να μείνει έως το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ