ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές πετρελαίου θέρμανσης: Πώς διαμορφώνονται φέτος

Τιμές πετρελαίου θέρμανσης: Πώς διαμορφώνονται φέτος
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/φωτογραφία αρχείου

Πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές, εξαιτίας των αυξήσεων τόσο στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όσο και στον ΦΠΑ.

Με τον χειμώνα να έχει ήδη δείξει τα... δόντια του, οι καταναλωτές κάνουν την έρευνα αγοράς τους πριν προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές να είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πέρυσι.

Η μέση λιανική πώληση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 0,928/λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, ενώ πέρυσι, την ίδια εποχή οι καταναλωτές το πλήρωναν 0,83/λίτρο.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, από 23% που ήταν πέρυσι, σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 0,28 ευρώ το λίτρο από 0,23 που ήταν πέρυσι, έχουν «εκτοξεύσει» τις τιμές.

Οι καταναλωτές πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη να εφοδιάζονται με πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς μάλλον αναμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με το σχετικό επίδομα, για το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει η ειδική εφαρμογή του TAXISNET προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εξετάζει το ενδεχόμενο προχωρήσει το «σπάσιμο» νομών που έχουν τόσο παραλιακές όσο και ορεινές περιοχές, προκειμένου να υπαχθούν σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες και να γίνεται αναλόγως και η διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ