ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολες οι σχέσεις ΤΧΣ και Εθνικής Τράπεζας

Δύσκολες οι σχέσεις ΤΧΣ και  Εθνικής Τράπεζας

Τεταμένες εμφανίζονται οι σχέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και της κυβέρνησης με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, μετά τη στάση που τήρησε στο χθεσινοβραδινό Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, μη υποστηρίζοντας τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο για πρόεδρο της Εθνικής, αλλά τον Τάκη Θωμόπουλο, ο οποίος και κατέλαβε τη σχετική θέση.

Το ΤΧΣ είναι ο μεγαλομέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40%. Τις προηγούμενες εβδομάδες σε συνεννόηση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος είχε αποφασίσει να προτείνει τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, αντιπρόεδρο σήμερα του IFC -του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας - για τη θέση του νέου προέδρου της Εθνικής.

Ο κ. Τσιτσιράγκος μέσω του IFC στήριξε τις ελληνικές τράπεζες στον προηγούμενο κύκλο της ανακεφαλαιοποίησης τους. Θεωρείται στέλεχος με βαθιά γνώση του «distress asset» που έχει καλή εικόνα της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την ακρόαση του από την σχετική επιτροπή της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Τσιτσιράγκος έδειξε ένα «δυναμισμό» που δεν έκανε καλή εντύπωση στα παλαιά στελέχη της Εθνικής. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να μοιράστηκε κάποιες σκέψεις του για τις «απαρχαιωμένες δομές» παρακολούθησης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων της Εθνικής με στελέχη της τράπεζας και του ΤΧΣ, κάτι που εκλήφθηκε αρνητικά από τη Διοίκηση της Εθνικής.

Αυτή η δυσφορία εκδηλώθηκε χθες μέσω «πραξικοπήματος» -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πηγές του ΤΧΣ- καθώς μόλις δύο από τα 12 μέλη του ΔΣ της Εθνικής τάχθηκαν υπέρ της κ. Τσιτσιράγκου, εκ των οποίων το ένα ήταν ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ, ο οποίος και μετέφερε τη βούληση του βασικού μετόχου στο ΔΣ της τράπεζας.

Αν και αρχικά υπήρξε σκέψη να τεθεί ζήτημα από το ΤΧΣ για τον Τάκη Θωμόπουλο σε έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής υπερίσχυσαν άλλες φωνές και αποφασίσθηκε το θέμα να διευθετηθεί «εν ευθέτω χρόνο και συνολικά».

Ωστόσο, η επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης και του ΤΧΣ με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είναι δεδομένη και μέλλει να καταδειχθεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο προσεχές μέλλον.

Στη βάση αυτή χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, με σκοπό να επικυρώσει την επιλογή του Τάκη Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου. Η συνεδρίαση δεν τελεσφόρησε καθώς το ΤΧΣ ζήτησε τριήμερη αναβολή, μεταθέτοντας έτσι την εκλογή του νέου προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ