ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αίγυπτος υποτίμησε τη λίρα για να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ

Η Αίγυπτος υποτίμησε τη λίρα για να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ

Η Αίγυπτος προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 48% και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει την ελεύθερη διαπραγμάτευσή του στις αγορές στο πλαίσιο συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να εξασφαλίσει τριετές δάνειο 12 δισ. δολαρίων. Το δάνειο αυτό είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Η η αιγυπτιακή κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου και η ομάδα του ΔΝΤ κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για μία Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση Extended Fund Facility - EFF) τριών ετών ύψους περίπου 12 δισ. δολαρίων στις 11 Αυγούστου.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος και να υιοθετήσει ένα ευέλικτο καθεστώς αλλαγής συναλλάγματος», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Κάιρο Κρις Τζάρβις.

«Η απόφαση αυτή θα καταστήσει περισσότερο διαθέσιμο το ξένο συνάλλαγμα», προσέθεσε ο ξένος αξιωματούχος. Και συμπλήρωσε: «Αυτό το ευέλικτο σύστημα καθορισμού τιμής ξένου συναλλάγματος που καθορίζεται από τις αγορές, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Αιγύπτου, θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τον τουρισμό και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ