ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ κατά «στασιαστών» στην Εθνική Τράπεζα

ΤΧΣ κατά «στασιαστών» στην Εθνική Τράπεζα

«Ο βασικός μέτοχος πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του». Με τη φράση αυτή κύκλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιγράφουν το πως θα κινηθεί στην υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ στη σημερινή συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το ΤΧΣ θα επιμείνει στην ανάληψη της προεδρίας της Εθνικής Τράπεζας από το Δημήτρη Τσιτσιράγκο, ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και προς την κατεύθυνση αυτή θα προτείνει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η εξέλιξη αυτή αυτομάτως συνεπάγεται πως ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής θα τελεί υπό παραίτηση, καθώς έχοντας καταψηφίσει την υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου στο ΔΣ της Εθνικής την παρελθούσα Τετάρτη, εναντιώθηκε στην επιθυμία του βασικού μετόχου.

Μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος τα προηγούμενα 24ωρα να τόνιζε εμφατικά πως η σύγκληση γενικής συνέλευσης στην Εθνική δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, διότι θα δημιουργήσει αναταραχή και επενδυτικές ανησυχίες, ωστόσο παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η χρηματιστηριακή διασπορά της μετοχής της Εθνικής είναι περιορισμένη και πως «τους τίτλους της τράπεζας τους κατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές που δεν θορυβούνται από ενδοδιοικητικές εξελίξεις».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι συναλλαγές στην μετοχή της Εθνικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ ημερησίως, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές ακόμη και εάν επηρεάζονται από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση της τράπεζας δεν ρευστοποιούν τις μετοχές τους.

Το βράδυ της παρελθούσας Παρασκευής ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με την Εκτελεστική Επιτροπή και τον πρόεδρο του ΤΧΣ, στους οποίους φέρεται να διαμήνυσε ότι το Ταμείο πρέπει να αποδεχθεί την απόφαση του ΔΣ της Εθνικής για την ανάληψη της προεδρίας της Εθνικής από τον Τάκη Θωμόπουλο και πως το σενάριο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική θα κάνει «ζημιά» στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος στη δεδομένη χρονική περίοδο.

«Οι υποχρεώσεις της Εθνικής και των άλλων συστημικών τραπεζών περιγράφονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας. Αυτά και μόνον αυτά ενδιαφέρουν τους επενδυτές», σημειώνουν πηγές του Ευρωσυστήματος, που σημειώνουν πως οι διοικητικές αλλαγές στις ελληνικές τράπεζες πρέπει να δρομολογηθούν σύντομα και πριν το τέλος του 2016.

Οι σχετικές αναφορές είναι σε γνώση του ΤΧΣ το οποίο εμφανίζεται έτοιμο να επιλέξει να κάνει γενική συνέλευση για να επιβάλει τον κ. Τσιτσιράγκο στην προεδρία της Εθνικής και στη συνέχεια να αλλάξει όλο το ΔΣ της τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ίδιος ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Εθνικής και δεν αποσύρει την υποψηφιότητα του παρά τα όσα γράφονται για το περί του αντιθέτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ