ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαδημητρίου: Έμφαση στις επενδύσεις με σεβασμό στο ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Δ. Παπαδημητρίου: Έμφαση στις επενδύσεις με σεβασμό στο ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, το πρωί της Δευτέρας, ενώ έδωσε και τις... απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με δηλώσεις του που αφορούσαν στο παράλληλο νόμισμα.

«Στις ΗΠΑ, από όπου προέρχομαι μετά από μακρόχρονη παραμονή, τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα από τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι φιλικά διακείμενη στους υποψήφιους επενδυτές και ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές νομισματική σταθερότητα, ασφάλεια δημοκρατικών θεσμών και υψηλό επίπεδο επιστημονικού δυναμικού».

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, στόχος είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των πλεονεκτημάτων της χώρας προκειμένου να οικοδομηθεί βαθμιαία η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους ο υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους υποψήφιους επενδυτές που, όπως είπε, είναι η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και πολιτιστικός τουρισμός κ.λπ. Πολλοί, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ονειρεύονται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης.

Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.

«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έναν κοινό σκοπό. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την κυβέρνηση και με τη συμπαράστασή σας θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» είπε ακόμη ο νέος υπουργός ο οποίος εξήρε το έργο του προκατόχου του: «Ο κ. Σταθάκης έχει βάλει τα στέρεα θεμέλια πάνω στα οποία θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες των δύο δύσκολων τελευταίων ετών».

Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει

Απαντώντας σε επίμονες ρωτήσεις για τη θέση που έχει εκφράσει ως ακαδημαϊκός υπέρ του παράλληλου νομίσματος ο υπουργός σημείωσε:

«Αυτή η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Η εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ξεκαθάρισε ότι «μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, έκανε ειδική αναφορά στα όσα θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του για τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας, μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τον αναπτυξιακό νόμο, τις βελτιώσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες.

«Υπάρχουν προβλήματα ακόμα αρκετά στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης έχουμε ακόμα βαθιές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε σε αυτό», σημείωσε ο κ. Σταθάκης κι ευχήθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας «να λύσει πιο αποτελεσματικά θέματα διοικητικής λειτουργίας του υπουργείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ