ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TAXISNET: Πότε «ανεβαίνουν» τα τέλη κυκλοφορίας

TAXISNET: Πότε «ανεβαίνουν» τα τέλη κυκλοφορίας
Ουρές στις εφορίες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθοούν και φέτος. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου)

Γύρω στις 15 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα "ανέβουν" στην ειδική εφαρμογή του TAXISNET τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Την απόφαση με βάση την οποία θα διαμορφωθεί το αντίτιμο για το 2017, αναμένεται να υπογράψει η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους προκειμένου να μπουν στο TAXISNET και ακολούθως στην ειδική εφαρμογή, όπου θα ενημερώνονται για το ποσό που καλούνται να πληρώσουν.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας στην ειδική εφαρμογή του TAXISNET, και η σχετική πρόταση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και απομένουν μόνον οι υπογραφές των υπουργών προκειμένου τα ραβασάκια να σταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο σε περίπου 6.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι διαθέτουν ΙΧ αυτοκίνητο με κινητήρα κάτω από 1.928 κυβικά εκατοστά δεν θα δουν καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι, ανεξάρτητα με το πότε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το όχημά τους. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ αυτοκίνητο άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν καταλήξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τα πολύ παλαιά οχήματα, δηλαδή εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1999, θα έχουν μια σημαντική μείωση στα τέλη κυκλοφορίας που μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 30%.

Για οχήματα άνω των 1.928 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005 θα εφαρμοστούν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά όχι τόσο σημαντική μείωση όσο θα διαπιστώσουν οι κάτοχοι πολύ παλαιών οχημάτων. Μια μείωση της τάξης του 10% - 15% είναι το πιθανό να συμβεί.

Αντίθετα, όσοι είναι ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών και η 1η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως και την 1η Νοεμβρίου 2010, θα διαπιστώσουν αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Το ποσοστό αύξησης αναμένεται να κυμανθεί από 5% έως 10%.

Στην περίπτωση των εκπομπών ρύπων αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη κυκλοφορίας για όσα οχήματα εκπέμπουν κάτω από 160 mg, ενώ για τα πάνω από 160 mg θα υπάρξει αύξηση των συντελεστών (υπάρχει εισήγηση που ζητεί την εφαρμογή τελών κυκλοφορίας για οχήματα με εκπομπές ρύπων από 80 έως 90 mg).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ