ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018

Σόιμπλε: Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018
REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη για συζήτηση της νομισματικής πολιτικής.

«Η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί την ανάγκη για τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής στο Eurogroup» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους υπογράμμισε ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε αυτή τη στιγμή για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη προετοιμαστεί και προ συζητηθεί» και πρόσθεσε:

Όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, το 2018, τότε θα συζητήσουμε τα περαιτέρω.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε:

«Τον Μάιο συμφωνήσαμε στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης να αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο περαιτέρω πρόγραμμα και αυτή η θετική απόφαση είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε εμείς στο γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της διαδικασίας και έτσι δεν θα αλλάξει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηγη θα έχει ολοκληρωθεί το τέλος του χρόνου. «Τον Μάιο είπαμε ότι μετά τον πρώτο έλεγχο της αξιολόγησης θα κάνουμε ότι είναι μπορούμε περαιτέρω. Το 2018 θα συζητήσουμε τα περαιτέρω», είπε».

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν επιτρέπετε να επιβαρυνθούν υπερβολικά. Φυσικά θα έχουμε να κάνουμε και με τις επιδράσεις των οικονομικών μέτρων, θα πρέπει να δούμε την αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού, την περαιτέρω εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής και μετά θα μιλήσουμε για τη δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ