ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup
REUTERS/Yves Herman

Την κρισιμότητα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για την υπόθεση του ελληνικού χρέους ανέδειξαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον όλων το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

«Η επόμενη συνάντηση θα έχουμε μια πιο λεπτομερή συζήτηση του προγράμματος θα είναι στις 5 Δεκεμβρίου», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει μια νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους η οποία θα λάβει υπόψη τις προτάσεις του ESM για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις που είναι θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς δε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος είπε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει από τώρα ορατότητα για το ποια θα είναι αυτά, κάτι που όπως είπε έχει τονιστεί και στο ΔΝΤ. «Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν στο τέλος του 2018», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ των ανοικτών ζητημάτων και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση, λέγοντας πως αυτό είναι βασική παράμετρος για να εξετάσει το ΔΝΤ τη βιωσιμότητα του χρέους.«Πρέπει να ορίσουμε τι είναι μεσοπρόθεσμο και πότε μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο. Αυτό είναι κρίσιμο για το DSA που επεκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου», ανέφερε και προσέθεσε:

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πεπεισμένος πως μπορεί να βρεθεί σύντομα μια καλή λύση για την Ελλάδα και στη βάση αυτή χαρακτήρισε κρίσιμο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επανέλαβε δε πως μέσα στο Νοέμβριο θα έλθει στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο. Θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης», είπε ο Επίτροπος.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση λήξεων δανείων και μείωση του επιτοκιακού κινδύνου.

«Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα έχουν ορατό αποτέλεσμα στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και προσέθεσε πως ο ESM θα παρουσιάσει την πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο EuroWorking Group μέσα στο Νοέμβριο και στο Eurogroup το Δεκέμβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου οι τρεις αξιωματούχοι δέχθηκαν ερωτήσεις για το εάν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ειδικά της μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και στην Πορτογαλία. Ο πρόεδρος του Eurogroup θέλησε να «ξεκόψει» τη σχετική συζήτηση και είπε πως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, είναι ότι η Πορτογαλία μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό», τόνισε.

Τι λέει η ελληνική πλευρά

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως το σημερινό Εurogroup ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα για την Ελλάδα.

«Επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις», τόνισαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ότι η ευρωζώνη οφείλει στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας να λαμβάνει ισορροπημένες αποφάσεις, πρωτίστως σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Κατά τον Γάλλο υπουργό η Ελλάδα έχει προωθήσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε και συνεπώς η ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.

«Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός. Ερωτηθείς τέλος αν ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε θετικά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ο Γάλλος υπουργός απάντησε θετικά λέγοντας πως ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πολιτικής βούλησης της Ελλάδας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ