ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τους θεσμούς περιμένει το σχέδιο για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Τους θεσμούς περιμένει το σχέδιο για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Έπειτα από περίπου 18 μήνες συζητήσεων το νομοσχέδιο που προβλέπει πρόσθετο αφορολόγητο, συμμετοχή σε κληρώσεις, επιστροφή χρηματικών ποσών και εκπτώσεις δαπανών για ιατρικά έξοδα, εφόσον οι καταναλωτές κάνουν τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης με τους δανειστές.

Από τον απολογισμό έργου, τον οποίο παρέδωσε χθες ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προκύπτει ότι στις βασικές του γραμμές το νομοσχέδιο είναι έτοιμο. Πλην όμως, ακόμα και σήμερα πράσινο φως από τους δανειστές δεν έχει ανάψει για την κατάθεσή του, ενώ επιμέρους στο σκέλος που αφορά τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, οι ενστάσεις των δανειστών φαίνεται πολύ δύσκολο να καμφθούν.

Το νομοσχέδιο που είχε καταρτίσει η ομάδα Αλεξιάδη προέβλεπε μεταξύ άλλων διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος, αλλά και πρόσθετο αφορολόγητο για όσους χρησιμοποιούν κάρτες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του εισοδήματός τους. Οσοι ξεπερνούν τα τεθέντα όρια δαπανών με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής σε κληρώσεις δώρων, ενώ πρόσθετη έκπτωση προβλέπεται για τους κατοίκους νησιών στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Στα σχέδια της Καραγεώργη Σερβίας ήταν παράλληλα, η μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές με μετρητά (σήμερα 500 ευρώ για συναλλαγές λιανικής), η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και η υποχρέωση πληρωμών μισθοδοσίας (εφόσον υπερβαίνει τα 500 ευρώ κατ’ έτος) στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Τα σχέδια αυτά, όπως και τα αντίστοιχα για επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης 5% επί της αξίας ανά διανυκτέρευση και φορολογίας εισοδήματος 15% για όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, αναμένεται να επαναξιολογηθούν πλέον από την Κατερίνα Παπανάτσιου αν και για να κατατεθούν στη Βουλή απαιτείται η έγκριση του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι εκάστοτε υφυπουργοί Οικονομικών δεν έχουν νομοθετική αρμοδιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ