ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: Ανησυχία και για 4ο μνημόνιο

Γ. Προβόπουλος: Ανησυχία και για 4ο μνημόνιο
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες και για τα stress tests του 2018, ενώ όπως είπε, θεωρεί ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια.

«Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή», συνέχισε ο ίδιος και εξήγησε πως «αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο».

«Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους (Conditionality). Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι», επεσήμανε ακόμα, μιλώντας στο bankingnews.gr.

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τόνισε ακόμα ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων και ότι για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί.

«Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου κι όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει».

«Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ