ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη ημέρα για τα Διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας

Κρίσιμη ημέρα για τα Διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας

Άγνωστο είναι το εάν η διαφαινόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις δρομολογημένες διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας προκειμένου να λάβει αποφάσεις, που θα κρίνουν τη διαδοχή στην ηγεσία της.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν χθες ανέφεραν ότι μια ισχυρή τάση στο Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρνήθηκε να συγκατατεθεί σε συμβιβαστική λύση χωρίς παραιτήσεις, με προσωρινή αποδοχή της απόφασης του ΔΣ της τράπεζας υπέρ του Τάκη Θωμόπουλου και αντικατάστασή του σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο. Ο τελευταίος αποτελούσε την επιλογή του Ταμείου, την οποία όμως καταψήφισε το ΔΣ της τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, οπότε και ξεκίνησε η ένταση.

Έτσι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίστηκε στη γνωστοποίηση ότι «θα προβεί σε ανακοίνωση των αποφάσεών του σήμερα μετά το πέρας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής».

Πληροφορίες χθες το βράδυ ανέφεραν ότι αρκετά μέλη του ΤΧΣ επιμένουν να ζητούν την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, προκειμένου να σταματήσει η κρίση εδώ και να μη συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα οδηγήσει σε ευρύτερο κύκλο καθαιρέσεων. Σε αυτή την περίπτωση, θα αναζητηθεί όμως όχι απλώς νέος πρόεδρος, αλλά και νέος διευθύνων σύμβουλος, παρότι προσωρινώς θα μπορούσαν να αναλάβουν σχετικά καθήκοντα στελέχη από το εσωτερικό της τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί το ΤΧΣ την αμφισβήτηση της απόφασής του για την Εθνική, γιατί κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την εξουσία του και στις άλλες τράπεζες, στις οποίες μάλιστα έχει μικρότερα ποσοστά μετοχών.

Πηγή που βρίσκεται κοντά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστήριζε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια λύση που να μην προκαλεί ευρύτερο πρόβλημα, αλλά και να μην ακυρώνει τη βούληση του βασικού μετόχου που είναι το ΤΧΣ. Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της τράπεζας.

Η διατύπωση αυτή παραπέμπει σε μια λύση που θα αποφεύγει τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης από το ΤΧΣ, αλλά δεν θα αποδέχεται και την κατάσταση όπως προέκυψε από τις αποφάσεις του ΔΣ της Εθνικής. Μια έκτακτη Γενική Συνέλευση θα οδηγήσει σε επιβολή της θέλησης του ΤΧΣ αφού είναι ο πλειοψηφών μέτοχος, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η παραίτηση των μελών της διοίκησης της Εθνικής που μετείχαν στο επίμαχο ΔΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ