ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Η υιοθέτηση της πολιτικής Τραμπ στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε τέταρτο μνημόνιο

Χουλιαράκης: Η υιοθέτηση της πολιτικής Τραμπ στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε τέταρτο μνημόνιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης μιλά στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας, κατά τα πρότυπα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής Τραμπ, που υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου, θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και σε απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας, ή σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη συνεδρίαση έγκρισης του απολογισμού-ισολογισμού του 2014 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, δήλωσε ιδιαιτέρως ανήσυχος για τις επιπτώσεις της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια οικονομία, με βάση τις δεσμεύσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως είπε, οι λόγοι που τον καθιστούν «ιδιαιτέρως ανήσυχο» αφορούν στην ασάφεια των θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και το διεθνές εμπόριο, οι οποίες δημιουργούν αβεβαιότητα που «μόνο κακό κάνει κακό στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία». Επιπλέον, αφορούν στην δημοσιονομική πολιτική που έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ακολουθήσει.

Όπως, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη δεκαετία έχει πλάνο να δαπανήσει 1 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις υποδομής και, ταυτόχρονα, να προχωρήσει σε σημαντική και ταχύτατη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 15%, της φορολογίας εισοδήματος του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 39,6% στο 33% και της κατάργησης ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που ήδη ισχύει στις ΗΠΑ.

Το προφανές αποτέλεσμα –κατά τον κ. Χουλιαράκη– τόσο της αύξησης των δαπανών, όσο κυρίως της άμεσης και εξαιρετικά μεγάλης μείωσης της φορολογίας θα είναι η επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε ότι η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σημαίνει σημαντική υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου ή ανατίμηση του ευρώ, κάτι που «συνιστά έναν κίνδυνο για εμάς», ενώ ο δεύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην (συνεπαγόμενη της πολιτικής αυτής) μείωση της ρευστότητας.

Όπως ανέλυσε ο Γιώργος Χουλιαράκης:

Στην προσπάθειά της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, να συγκρατήσει ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, που θα δημιουργηθούν, λόγω υποτίμησης, θα αυξήσει τα επιτόκια. Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σημαίνει μείωση της ρευστότητας στην παγκόσμια Οικονομία. Ή μάλλον, πολύ γρηγορότερη μείωση της ρευστότητας, από αυτή που θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες (διότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξάνονταν έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή). Αυτή η ενδεχόμενη μείωση της ρευστότητας, εγκυμονεί κινδύνους και για την ευρωπαϊκή οικονομία και για την παγκόσμια οικονομία.

Είναι λοιπόν αυτοί οι δύο κίνδυνοι που με ανησυχούν ιδιαίτερα. Όμως, η έμφαση στην μείωση της φορολογίας και πιο συγκεκριμένα η έμφαση στην επιθετική μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη εγκατάλειψη της δημοσιονομικής ισορροπίας, είναι χαρακτηριστική ιδιομορφία του κόμματος των αμερικανών Ρεπουμπλικάνων.

Προσέθεσε δε ότι αυτό που έκανε τη δεκαετία του ’80 ο Ρόναλντ Ρίγκαν φαίνεται ότι το επαναλαμβάνει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όψιμα την ίδια δημοσιονομική πολιτική φαίνεται να προτείνει και στην χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης επικαλέστηκε στην ομιλία του αρχηγού της ΝΔ στην ΔΕΘ, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση έξι φορολογικών συντελεστών με συνολικό κόστος που ξεπερνά αθροιστικά τα 4 δισ. ευρώ.

«Στην ελληνική περίπτωση, αυτή η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας, το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής Τραμπ, δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος (καθώς είναι το κοινό νόμισμα), ούτε σε περαιτέρω επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, θα οδηγήσει όμως, σε εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών, σε απώλεια της αξιοπιστίας θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός τέταρτου προγράμματος ή για να τα αποφύγει όλα αυτά σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους», σημείωσε καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Γιώργος Χουλιαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ