ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Αποκλείει την παραίτηση ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

Εθνική Τράπεζα: Αποκλείει την παραίτηση ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απέρριψε τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του για παραίτηση του από το πιστωτικό ίδρυμα και πλέον όλα δείχνουν πως δύσκολα θα αποφευχθεί η καθολική καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος από την έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο ίδιος μέσω διαρροών σε ΜΜΕ προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως δεν είναι στις προθέσεις του η υποβολή παραίτησης. Κατά τον ίδιο «ζητούμενο αποτελεί να βρεθεί γρήγορα μια συνεργατική λύση για το καλό της τράπεζας» και στη βάση αυτή εκφράζει τη βούλησή του να κινηθεί προς την κατεύθυνση άρσης της διοικητικής κρίσης με το ΤΧΣ, κάτι που ωστόσο δεν πέτυχε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει με το νομικό τμήμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει προετοιμάσει το αίτημα που θα απευθύνει ως βασικός μέτοχος στην τράπεζα.

Τόσο η πρόσκληση σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όσο και η ημερήσια διάταξη θα τεθούν υπόψη των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αύριο Δευτέρα.

Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη του 9μελους Γενικού Συμβουλίου δεν θα κληθούν να εγκρίνουν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς αυτό έχει ήδη αποφασιστεί, αλλά το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.

Πλέον όλα δείχνουν πως δεδομένης της άρνησης Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε καθολική καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση το ΤΧΣ προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αυτό και στη βάση αυτή αναμένεται να ζητήσει από την εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder να καταρτίσει λίστα υποψηφίων που θα έχουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος για να καταλάβουν θέση μέλους στο ΔΣ της Εθνικής, ήδη από την επομένη της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Να σημειωθεί πως τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ζητούν επίμονα οι αλλαγές στη Διοίκηση της Εθνικής να περιλαμβάνουν όλα τα μέλη του ΔΣ που υπερψήφισαν την τοποθέτηση του Τάκη Θωμόπουλου στην προεδρία της Εθνικής, αγνοώντας τη βούληση του βασικού μετόχου.

Στη βάση αυτή το ΤΧΣ αναμένεται να έχει περισσότερους από έναν εκπροσώπους στο νέο ΔΣ της Εθνικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ