ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: Σπέκουλα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Θεσμοί: Σπέκουλα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

«Κανείς δεν συζητά για τέταρτο πρόγραμμα. Αυτό είναι απλά σπέκουλα». Με τη κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση στέλεχος των θεσμών απαντά σε δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας που έφεραν το ΔΝΤ να προκρίνει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα μετά το 2018.

Σε ερώτηση του CNN Greece, το εν λόγω στέλεχος των θεσμών επιβεβαίωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει αντίρρηση εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνδεθεί με την εφαρμογή ενός προσυμφωνημένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, για το εάν αυτό συνεπάγεται ότι το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομολόγησης ενός νέου Μνημονίου με την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του Αυγούστου 2018, το ίδιο στέλεχος είπε πως αυτό είναι «σπέκουλα» και δεν είναι κάτι που έχει τεθεί προς συζήτηση.

Να σημειωθεί πως το αίτημα που είχε υποβάλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στις 23 Ιουλίου 2013 για μια νέα γραμμή χρηματοδότησης (new loan facility) από το ΔΝΤ συνέδεε το αίτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου και με το παράλληλο αίτημα προς τον ESM για ένα τριετές πρόγραμμα στήριξης.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ ανέφερε πως «τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ» και προσέθετε πως για την Ελλάδα αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με νέο πρόγραμμα του ESM. «Επομένως, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016», τονιζόταν σχετικά.

Τελικά η χρηματοδότηση του ΔΝΤ φαίνεται πως θα έρθει με ένα χρόνο καθυστέρηση, δηλαδή αντί του Μαρτίου 2016, τον Μάρτιο του 2017 και θα κυμαίνεται κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Μέλλει να διευκρινισθεί το εάν το ΔΝΤ θα εμπλακεί χρηματοδοτικά μόνον για 17 μήνες στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή έως το τέλος του προγράμματος του ESM ή το πρόγραμμα που θα εγκρίνει – εάν το εγκρίνει- το Εκτελεστικό του Συμβούλιο θα ξεπερνά σε λήξη τον Αύγουστο του 2018.

Εάν γίνει αυτό εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα συνδεθεί με μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM που ονομάζεται ECCL (Εnhanced Conditionality Credit Line - Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένης Αιρεσιμότητας). Να σημειωθεί πως και το ECCL θα απαιτήσει εκ των προτέρων ένα Μνημόνιο (MοU) που θα καταγράφει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν την προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ένα ποσό ως πιστωτική γραμμή για να αποτραπεί η κερδοσκοπία στο χρέος της, αφού οι αγορές θα γνωρίζουν ότι εάν και εφόσον η χώρα χρειαστεί χρηματοδότηση θα μπορεί να την αντλήσει φθηνά από τον ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ