ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο προστατευτισμός απειλή για την ευρωζώνη

Ο προστατευτισμός απειλή για την ευρωζώνη

Δύσκολες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει τους αμέσως επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς αυξάνονται συνεχώς οι προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική, τόσο στην ευρωζώνη όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα μάτια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και των λοιπών μελών της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι στραμμένα μόνο στον ρυθμό ανάπτυξης και στον πληθωρισμό της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Εκκρεμούν ακόμη οι επιπτώσεις από το Brexit αλλά και από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ΕΚΤ και ολόκληρη η Ευρώπη ανησυχούν επίσης από την άνοδο του λαϊκισμού και την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία και στο εμπόριο μεταξύ άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν και Βίτορ Κονστάνσιο έχουν προειδοποιήσει για αύξηση της αβεβαιότητας το επόμενο διάστημα.

Αν επικρατήσει περισσότερος προστατευτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα προκληθούν απειλές για την ευρωζώνη, όπου μέχρι σήμερα οι αυξημένες εξαγωγές είχαν καταφέρει να αντισταθμίσουν τη χαμηλή εσωτερική ζήτηση. Παράγοντα αβεβαιότητας αποτελούν επίσης το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση και οι γενικές εκλογές στη Γαλλία.

Τα μέλη της ΕΚΤ θα παρευρεθούν σε προγραμματισμένη συνάντηση αύριο στη Φρανκφούρτη, όπου όμως δεν θα συζητηθούν θέματα νομισματικής πολιτικής. Η επόμενη συνάντηση των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής θα συγκληθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε η Τράπεζα θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο η Τράπεζα θα παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις της για την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αναμένεται και ότι θα δώσει ενδείξεις για το τι θα κάνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ