ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων

Στην τελική ευθεία η εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων

Τα νομοσχέδια για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων θα τεθούν σήμερα προς συζήτηση ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στα δύο νομοθετήματα οι δύο πλευρές είναι κοντά στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών με τους θεσμούς μάλιστα να φέρονται να έχουν αποδεχθεί μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματολογίας στο θέμα της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων και των κινήτρων που πρέπει να τη συνοδεύουν.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχικά ζητούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα που οι φορολογούμενοι θα εμφανίσουν οικειοθελώς στην Εφορία.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τους επισήμαναν ότι με υψηλούς συντελεστές δεν πρόκειται κανείς να δηλώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα η απώλεια για τα δημόσια ταμεία να είναι ακόμη μεγαλύτερη και μερικώς έπεισαν τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ,ΕΚΤ και ESM.

Τελικά το ποσοστό που φαίνεται να έχουν καταλήξει είναι μεγάλο αλλά όχι απαγορευτικό για να προχωρήσει το μέτρο με εισπρακτική επιτυχία, όπως επισημαίνουν αρμοδίως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σε πιο προχωρημένη φάση και σχεδόν αποκρυσταλλωμένο είναι το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα που προβλέπει έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ για όσους πραγματοποιούν ετησίως συναλλαγές που θα αντιστοιχούν στο 10%, 20% ή 30% του ετήσιου εισοδήματος του φορολογουμένου.

Ακόμη, περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα αναγνωρίζεται η έκπτωση ιατρικών δαπανών μόνο εφόσον αυτές έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με μεταφορά ποσού στον επαγγελματικό λογαριασμό του γιατρού. Από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος θα εξαιρούνται ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ