ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Νέα μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ μείωσε κατά 200 εκατ. ευρώ τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, στα 50,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά στις 16 Νοεμβρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 50,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 200 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά η συνολική χρηματοδότηση της Eurobank από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 6 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο έως και τις αρχές Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε σε 15,5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ. την ίδια περίοδο σε 13,1 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων, της διενέργειας repos στη διατραπεζική αγορά και της επαναφοράς του waiver για τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ.

Η χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σημαντικά στα 23,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 από 26,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2016. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση από το μηχανισμό ELA μειώθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο 2016 από 14,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ