ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας με τους μήνες χρήσης

Τέλη κυκλοφορίας με τους μήνες χρήσης

Την ανανέωση της διάταξης με την οποία μπορούν οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων εφόσον έχουν καταθέσει πινακίδες να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το διάστημα που θα χρησιμοποιήσουν το όχημά τους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί μέσα στο 2016, αλλά λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Έτσι, για να ισχύσει εκ νέου θα πρέπει να έρθει με τροπολογία στη Βουλή ώστε να παραταθεί η ισχύς της για ακόμη ένα έτος.

Βάσει της διάταξης, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού και για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, επιβατικό ΙΧ 1.000 κ.εκ. έχει ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος αιτηθεί άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016 για έναν μήνα, τότε τα τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ x (2/12) =20 ευρώ, για 3 μήνες 120 ευρώ x (4/12) =40 ευρώ και για το υπόλοιπο του έτους μέχρι το τέλος 120 ευρώ x (7/12)+120 ευρώ x (2/12) =70 ευρώ +20 ευρώ = 90ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες θα πρέπει να το κάνουν έως το τέλος του έτους διότι αν περάσει το 2016 και δεν έχουν επισκεφθεί την Εφορία τότε είναι δώρο άδωρο καθώς ακόμη και για μία ημέρα κυκλοφορίας του οχήματος μέσα στο 2017 θα πρέπει να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας.

Πάντως εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων τελών κυκλοφορίας βρίσκονται περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει να μην προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στα τέλη που καταβλήθηκαν πέρυσι.

Αν και έγινε μία προσπάθεια να υπάρξει κάποια αλλαγή στα τέλη που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ μεγάλης ηλικίας, δηλαδή για εκείνα που έχουν άδεια 1ης κυκλοφορίας πριν από το 2000, ωστόσο αποφασίσθηκε οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν από το επόμενο έτος που θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τον τρόπο που θα επιβάλλονται φόροι και τέλη στα ακίνητα.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, ενώ όσοι αμελήσουν έστω και μία ημέρα να τα πληρώσουν τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισούται με το ισόποσο των τελών.

Επίσης, για ακόμη μία χρονιά τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ΙΧ με ταχυδρομείο αλλά θα πρέπει με τους κωδικούς του Taxisnet να μπουν στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και από εκεί να τα αναζητήσουν.

Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, είτε με πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις, είτε με μετρητά σε οποιοδήποτε κατάστημα τράπεζας. Το μόνο που θα χρειαστεί ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος είναι την ταυτότητα οφειλής που θα μπορεί να εκτυπώσει από την εφαρμογή «νέα τέλη κυκλοφορίας» που βρίσκεται στον ιστότοπο του Taxisnet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ