ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Κούρεμα» ή παράταση στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Τις δύο αυτές λύσεις προτείνει ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, για την ελληνική οικονομία σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πόλ Τόμσεν και ο Μπλανσάρ, θεωρεί «αναγκαία τη μείωση του χρέους της Ελλάδας που θα γίνει είτε μέσω κουρέματος, είτε αλλαγής στο χρόνο αποπληρωμής».

Εάν, ο κίνδυνος για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν ελαχιστοποιηθεί, είπε χαρακτηριστικά τότε η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αμφίβολη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο Μπλανσάρ υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Cass Business School, ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα επιτύχει, εάν η χώρα επιβαρυνθεί με επιπλέον σκληρή λιτότητα.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ζητηθεί από την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μικρότερη από ότι στο παρελθόν, αλλά παραμένει μεγαλύτερη από το σωστό», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, διαφορετικά θα γίνονται μισά πράγματα (με περισσότερη λιτότητα) και στην περίπτωση αυτή νομίζω ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ