ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποσύρει τα μέτρα λιτότητας η Φινλανδία

Αποσύρει τα μέτρα λιτότητας η Φινλανδία

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αρχίζει να αποσύρει τα μέτρα λιτότητας τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται σταδιακά, έπειτα από μια μεγάλη δοκιμασία τριών χρόνων ύφεσης. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πέτερι Ορπο ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει σε άλλες περικοπές, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει το έλλειμμα.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας κατέληξε στην απόφαση αυτή μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Πριν από μήνες η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μειώσει το εργατικό κόστος σε μια προσπάθεια να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Τώρα όμως που φαίνεται να δημιουργούνται εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο, ο Ορπο και ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση των φόρων εισοδήματος, χωρίς να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας που είχαν λάβει. Πρόκειται ουσιαστικά για αναστροφή της πολιτικής λιτότητας η οποία έχει πλήξει την ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση πάντως αποφεύγει να κάνει λόγο για την υιοθέτηση δημοσιονομικού προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, αναλογιζόμενη τις αντιδράσεις που αυτό θα δημιουργούσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% του ΑΕΠ και στο 2,5% το 2017. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας φέτος και του χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8%.

Η Φινλανδία είχε βυθιστεί σε ύφεση από το 2012 έως και το 2014. Είχε δεχτεί πλήγμα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, η Nokia, τη βουτιά των πωλήσεων χάρτου και τη μείωση της ζήτησης προϊόντων από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ