ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε. Τσακαλώτος: Να υπάρξει συμφωνία για το χρέος

Ε. Τσακαλώτος: Να υπάρξει συμφωνία για το χρέος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έκκληση για συμφωνία επί του χρέους εντός των επόμενων εβδομάδων απηύθυνε προς τη Γερμανία και τους υπόλοιπους πιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για να τελειώσει η επταετής κρίση.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να αντιμετωπιστεί αργότερα. Ο κ. Τσακαλώτος ωστόσο προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, και ότι οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία για την ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώνει, αντί να αποφεύγει, τα προβλήματα.

«Εάν κλωτσήσουμε αυτή την απόφαση και πούμε, θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια» για το πώς θα καταστήσουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τότε οι επενδυτές επίσης θα αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για να επενδύσουν στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως τόνισε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν γρήγορα ενέργειες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018. «Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας έβγαζε από το πρόγραμμα, κάτι που είναι κοντά», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ