ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολύσεις, προϋπολογισμός και Παιδεία στο «σκάκι» της αξιολόγησης

Απολύσεις, προϋπολογισμός και Παιδεία στο «σκάκι» της αξιολόγησης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Οι ομαδικές απολύσεις, ο Προϋπολογισμός 2017 και ζητήματα σχετικά με την Παιδεία ξεχωρίζουν από την ατζέντα των σημερινών επαφών της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Μετά από 72 ώρες εντατικών διεργασιών στις οποίες οι θεσμοί συνέτασσαν το κείμενο συμφωνίας (staff level agreement) σήμερα το απέστειλαν στην ελληνική πλευρά προκειμένου να διαπιστωθεί το που αποκλίνουν οι δυο πλευρές.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Νικόλα Τζιαμαριόλι του ESM και Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ θα συναντηθούν αρχικά στη 1 το μεσημέρι με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στο επίκεντρο θα τεθούν οι ομαδικές απολύσεις για τις οποίες οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας προτείνει στους θεσμούς την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων με την προέγκριση του Δημοσίου.

Η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να προτείνει για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες την καθιέρωση λειτουργίας με μειωμένο ωράριο με παράλληλη μείωση μισθών. Σύμφωνα με την πρόταση – που είναι άγνωστο το εάν θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς- τη διαφορά θα καλύπτει το μέρος των εργατικών αμοιβών που χάνεται λόγω του μειωμένου ωραρίου.

Στις 3.30 θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σε αυτή τη συνάντηση θα ενημερώσουν για την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2017 που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και ειδικά για τις προβλέψεις που αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (θα τοποθετείται στο 1,8% του ΑΕΠ).

Στην ίδια συνάντηση θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το οποίο αναζητούνται ακόμη τα 400 εκατ. ευρώ από τα 760 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα θα καλυφθεί από την αναδιάρθρωση των επιδομάτων πρόνοιας, ένα άλλο από μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες και ένα τρίτο από κονδύλια για το Μεταναστευτικό.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει στις 6 το απόγευμα με θέματα που σχετίζονται με την Παιδεία. Οι θεσμοί είναι αντίθετοι με τη διάταξη του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει πως οι καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εξεταστούν ως προς την καταχρηστικότητά τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ήδη σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου τόνισαν πως ο «νόμος Φίλη» στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά.

Η κυβέρνηση δεν το δέχεται αυτό και αντιπροτείνει να γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας των απολύσεων, αν όχι από τα υπηρεσιακά συμβούλια, έστω από νομικούς συμβούλους του κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ