ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Εξαιρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Θα εξαιρεθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς μετά από επιμονή των θεσμών η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα αυτό.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση αποκάλυψε το βράδυ της Κυριακής πως στο μηχανισμό θα υπάγονται νομικά πρόσωπα που φέρουν εμπορική ιδιότητα με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Ωστόσο, θα εξαιρεθούν αυτού 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Θεσμοί και κυβέρνηση είναι κοντά στο να συμφωνήσουν στο τελικό πλαίσιο και αυτό που απομένει είναι ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Στη βάση αυτή οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να αποδεχτούν την ελληνική πρόταση που εξαιρεί από το κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο τον ΦΠΑ και το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Να σημειωθεί πως στο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές, εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών και συγκεκριμένα από το 60% αυτών. Εάν σε μια επιχείρηση οι πιστωτές δεν συναινούν στην υπαγωγή στον μηχανισμό, τότε αυτόματα θα οδεύει σε εκκαθάριση.

Το αίτημα υπαγωγής στο μηχανισμό θα υποβάλλεται στην ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και η υπόθεση θα ανατίθεται σε ένα από τους 2.500 διαπιστευμένους διαμεσολαβητές οι οποίοι θα δρομολογούν τη διαδικασία διευθέτησης των χρεών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ