ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ατζέντα του Ecofin τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών

Στην ατζέντα του Ecofin τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δύσκολα» θέματα θα τεθούν σήμερα προς εξέταση στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες (Ecofin) με τον πιο ακανθώδες να είναι αυτό της τραπεζικής ένωσης.

Το Ecofin αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικοδόμηση Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη βαθύτερη και ευρύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών προκειμένου οι επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν νέες πηγές χρηματοδότησης και οι αποταμιευτές να έχουν περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και στην αύξηση της ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ακόμη, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί εν συντομία από την Επιτροπή σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι νομικές πράξεις που συνδέονται με την τραπεζική ένωση. Σημειώνεται πως διαφωνία έχει ενσκήψει ανάμεσα στη γερμανική Βουλή και τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων.
Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλώντ Γιούνκερ τάσσονται υπέρ του να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχήμα για την προστασία των καταθέσεων των πολιτών της ευρωζώνης και θεωρούν πως χρειάζεται μια τραπεζική ένωση, με κοινούς κανόνες, ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και κοινή εγγύηση καταθέσεων . Ωστόσο ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί, καθώς φοβάται ότι η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό.

Εξάλλου, το Ecofin θα συζητήσει και τον προσανατολισμό με σκοπό την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τη μεταβατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης. Ο εν λόγω μηχανισμός εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης και αποσκοπεί στη διασφάλιση της εύτακτης εξυγίανσης των υπό πτώχευση τραπεζών που ανήκουν στην τραπεζική ένωση, ελαχιστοποιώντας το κόστος για τους φορολογουμένους και την πραγματική οικονομία.

Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τα περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η εν λόγω δέσμη προτάθηκε από την Επιτροπή στις 21 Οκτωβρίου 2015. Αποτελεί συνέχεια της έκθεσης των πέντε Προέδρων για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2015.

Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ