ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για την τιμή του πετρελαίου

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για την τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, καθώς ο ΟΠΕΚ φαίνεται να βρίσκεται κοντύτερα στην επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και ν' αυξηθούν οι τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 47 ,35 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 49 σεντς ή 1,05%, από την τελευταία συνεδρίαση.Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,98% ή 44 σεντς στα 46,14 δολάρια το βαρέλι.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου υποστηρίζεται σύμφωνα με τους επενδυτές, από τα σχέδια του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου ν' αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από δύο χρόνια συνεχούς μείωσης τους.

Η κυβέρνηση του Ιράν πιστεύει ότι στην επερχόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα οι χώρες-μέλη θα συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής και ότι αν συνεργαστούν και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, τότε οι τιμές μπορεί να σκαρφαλώσουν στα 55 δολάρια από 46 δολάρια το βαρέλι που είναι σήμερα.

Αν υπάρξει τελικά τέτοια συμφωνία, αυτή θα είναι η πρώτη για να κλείσουν λίγο οι κάνουλες του μαύρου χρυσού από το 2008 και μετά. Κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας είναι το Ιράν. Οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα καταργήθηκαν πρόσφατα και η Τεχεράνη θέλει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό της στις πωλήσεις πετρελαίου.

Για τον λόγο αυτό στο παρελθόν η Τεχεράνη είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τυχόν συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Τώρα φαίνεται ότι τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ δείχνουν μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τον όγκο πετρελαίου που θα μπορεί να παράγει το Ιράν, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Τον Σεπτέμβριο εκπρόσωποι πετρελαιοπαραγωγών χωρών συναντήθηκαν στο Αλγέρι προκειμένου να πετύχουν προκαταρκτική συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Φέτος οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν φτάσει τα 52 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσουν ξανά στη συνέχεια επειδή οι αγορές εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες κατά πόσον ο ΟΠΕΚ θα μπορέσει να βρει τελικά μια λύση που θα του επιτρέψει να μειώσει τις πωλήσεις πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ