ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφουν και σβήνουν για να ξεπεράσουν τις εμπλοκές

Γράφουν και σβήνουν για να ξεπεράσουν τις εμπλοκές
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Συγκλίσεις, αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις που καθιστούν επισφαλή το στόχο για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου καταγράφονται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών, για τα χρηματοπιστωτικά και τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, σημειώθηκε ουσιαστική σύγκλιση σε όλα τα θέματα των συναντήσεων.

Στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Πάντως το γεγονός πως στα εργασιακά, στο δημοσιονομικό και στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες δείχνει πως δύσκολα θα πιαστεί το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία (staff level agreement) με τους θεσμούς έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα θα δοθεί από ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ στην κυβέρνηση ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο θα ενσωματωθούν οι υπαναχωρήσεις της κάθε πλευράς.

Το κείμενο αυτό θα εξετασθεί αργότερα σήμερα το βράδυ σε νέα συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των θεσμών, ώστε να περιορισθούν τα που θα απασχολήσουν τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια των θεσμών εξέφρασαν τον προβληματισμό ότι αν ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις στο εξωδικαστικό συμβιβασμό, εταιρείες που έως τώρα έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε αυτές είναι των 100 δόσεων ή λιγότερες θα υπάρξει ανατροπή ως προς τον υπολογισμό των δημοσίων εσόδων, καθώς πολλές εξ αυτών θα επιχειρήσουν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του εξωδικαστικού βάση της οποίας θα πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των δόσεων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε σε αδιέξοδο τη συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο να αναγνωρίζει πως αν και θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη πληρώνουν, ωστόσο θα υπάρξουν χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που θα οδηγηθούν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα γκισέ του Δημοσίου και των τραπεζών. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να εκτιμήσει με σαφήνεια το πόσα θα είναι αυτά τα έσοδα και αν θα υπολείπονται από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί έως τώρα.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα με τους δανειστές πλην των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Αν και δεν έγινε πιο συγκεκριμένος φαίνεται να υπάρχει διαφωνία αναφορικά με τις δημοπρατούμενες ποσότητες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.

Άλλωστε ερωτηθείς σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε η ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αλλάξει η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε «ουδέν σχόλιον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ