ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «αναμονή» 2,5 δισ. ευρώ το 2017 για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου

Σε «αναμονή» 2,5 δισ. ευρώ το 2017 για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου

Δόσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχει να λαμβάνει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους, την καταβολή εκκρεμών επιστροφών φόρων, καθώς και την εκκαθάριση και αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Συνολικά από το τρίτο Μνημόνιο προβλέφθηκε για τη διετία 2016-2017 η καταβολή 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ανωτέρω υποχρεώσεων του Δημοσίου. Εξ αυτών η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα 3,5 δισ. ευρώ και υπολείπονται ακόμη 2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι, τόσο στις εκτιμήσεις για το έτος 2016, όσο και στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2017 στα δημοσιονομικά μεγέθη (έσοδα, δαπάνες και μεταβολή απλήρωτων υποχρεώσεων) της Γενικής Κυβέρνησης δεν έχει ενσωματωθεί η επίπτωση του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Τα ποσά χρηματοδοτήσεων για εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων εκταμιεύονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ισόποση αύξηση των εσόδων τους (είσπραξη επιχορηγήσεων από το κράτος) και αύξηση των δαπανών τους για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Σε δημοσιονομική βάση επέρχεται αντίστοιχη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες. Ως αποτέλεσμα, η επίπτωση του προγράμματος καθίσταται δημοσιονομικά ουδέτερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ