ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέλγος ο κεντρικός τραπεζίτης-πρωταθλητής στις αποδοχές

Βέλγος ο κεντρικός τραπεζίτης-πρωταθλητής στις αποδοχές

Μεγάλες είναι οι διαφορές στις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζιτών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Πρωταθλητής στις αποδοχές είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Γιαν Σμετς, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές του 2015 λαμβάνει σε ετήσια βάση 480.000 ευρώ. Πρόκειται για περισσότερα χρήματα ακόμη και από αυτά που λαμβάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι αποδοχές του οποίου ανέρχονται σε 386.000 ευρώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Το άνοιγμα της ψαλίδας είναι μεγάλο, αφού οι αποδοχές του Σμετς είναι σχεδόν έξι φορές υψηλότερες από αυτές του χαμηλότερα αμειβομένου κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, του Βίτας Βασιλιάουσκας της Λιθουανίας. Μάλιστα ο βέλγος κεντρικός τραπεζίτης πληρώνεται καλύτερα ακόμη και από τους ομολόγους του στην Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στον πίνακα με τις αποδοχές. Τέταρτος στη λίστα είναι ο Μάριο Ντράγκι, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο μέσον του σχετικού πίνακα.

Οι συγκρίσεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν συνυπολογιστούν οι αποδοχές τριών ακόμη πανίσχυρων κεντρικών τραπεζιτών – της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ κερδίζει κάθε χρόνο 480.000 στερλίνες ή σχεδόν 600.000 δολάρια.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είχε πέρυσι αποδοχές που άγγιξαν τα 200.000 δολάρια. Οι αποδοχές όμως του Τόμας Τζόρνταν που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας – της SNB – ανήλθαν σε σχεδόν 880.000 φράγκα ή 867.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι συγκεκριμένες αμοιβές πάντως ωχριούν μπροστά σε αυτές των επικεφαλής μεγάλων εμπορικών τραπεζών, τις οποίες οι κεντρικοί τραπεζίτες επιβλέπουν. Ετσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν – ο οποίος παραιτήθηκε του μπόνους του για το 2015 – πέρυσι κέρδισε 1,9 εκατ. ευρώ. Οι αποδοχές του ομολόγου του στην ΒΝΡ Paribas Ζαν Λοράν Μπονάφ ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ