ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική τορπίλη στην ευρω-πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος

Γερμανική τορπίλη στην ευρω-πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος
EUROKINISSI

Τορπιλισμό της προσπάθειας σύγκλησης του Washington Group από τη Γερμανία διαβλέπουν Αθήνα και Βρυξέλλες ερμηνεύοντας ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες επιμένουν πως η συνάντηση θα γίνει παρά την ξεκάθαρη διάψευση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως προσερχόμενο στην Βουλή για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στους δημοσιογράφους πως ο ίδιος ξέρει ότι θα γίνει το Washington Group, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο.

«Από όσα ξέρω η διάσκεψη για το ελληνικό χρέος θα γίνει. Δεν ξέρω κάτι για ακύρωση της», είπε προσθέτοντας πάντως πως δεν είναι σε γνώση του το πότε θα γίνει το Washington Group.

Αλλά και πηγές του Ευρωσυστήματος με τις οποίες μίλησε το CNN Greece ανέφεραν πως τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM έχουν κάνει την προετοιμασία για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πως ρόλος του Washington Group θα είναι να καταδειχτούν οι προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να μην υπάρξουν «εκπλήξεις» στο Eurogroup.

Ερμηνείες από την ελληνική κυβέρνηση φέρουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην θέλει να αναλάβει καμία δέσμευση προς την Ευρωζώνη ή το ΔΝΤ για το χρέος και πως για το λόγο αυτό εμβολίζει το Washington Group, δηλώνοντας μέσω της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν πως «δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια σύνοδο».

Αυτή την οπτική σίγουρα δεν την ασπάζονται Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ο ίδιος ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και το σύνολο των θεσμών που θέλουν να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το πόσο «μακριά» μπορούν να πάνε οι λύσεις για το χρέος, ώστε να μετέχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Η Γερμανία θα ήθελε η απόφαση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης να έχει μπει στην αναμονή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αλλά η πορεία της αξιολόγησης είναι ένα από τα ζητήματα που θα εξετασθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο κυρίαρχη θέση θα έχουν το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζητήματα που το ΔΝΤ θέλει εξασφαλίσεις ανεξαρτήτως του χρόνου ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Αν και όλα πλέον δείχνουν πως δύσκολα το Washington Group θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, του Επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, πηγές με γνώση των διακρατικών και δια- θεσμικών επαφών δεν αποκλείουν αυτό να γίνει με λίγες μέρες καθυστέρηση.

Άλλωστε αύριο θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση της Task Force on Coordinated Action (TFCA), προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη μέλη για τις προτάσεις που έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για τη διαχείριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτή θα μετέχουν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο και ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαριόλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ