ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άγνωστος Χ» τα πλεονάσματα, το χρέος και ο ρόλος του ΔΝΤ

«Άγνωστος Χ» τα πλεονάσματα, το χρέος και ο ρόλος του ΔΝΤ

Για τις προτάσεις που έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) για τη διαχείριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα ενημερωθούν σήμερα εμπειρογνώμονες της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε συνάντηση της Task Force on Coordinated Action (TFCA) στην οποία θα παραστούν ο Ντέκλαν Κοστέλο και ο Νικολά Τζαμαριόλι εκ μέρους των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Η συνάντηση αυτή είναι τεχνικής φύσης και δεν αντικαθιστά τη συνάντηση του Washington Group, η οποία τελικά χθες ματαιώθηκε όπως ενημέρωσε τους συμμετέχοντες υπουργούς και θεσμούς ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι συμμετέχοντες και κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεώρησαν ότι η δημοσιότητα υπονόμευε τον σκοπό της συνάντησης, που δεν ήταν άλλος από την ανταλλαγή απόψεων και την αναζήτηση ικανοποιητικής για το ΔΝΤ λύσης για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επιστροφή του ΔΝΤ εξελίσσεται σε δύσκολο εγχείρημα, καθώς το Ταμείο απαιτεί παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους από την ευρωζώνη αλλά και νέα μέτρα από την Ελλάδα που θα αφορούν στην περίοδο 2018-2020 και θα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό των ετών μετά το πρόγραμμα.

Το μέγεθος των μέτρων θα εξαρτηθεί από το πού θα διαμορφωθεί τελικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από την Ευρωζώνη, με το ΔΝΤ να θεωρεί ότι με τα υφιστάμενα μέτρα φτάνουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ. Αν δεν μειωθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα αναζητούνται μέτρα 2% του ΑΕΠ, ήτοι άνω των 4 δισ. ευρώ, ενώ αν μειωθεί π.χ. στο 2,5% του ΑΕΠ θα αναζητούνται μέτρα 1% του ΑΕΠ, ήτοι 2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ήδη έτοιμα σταθεροποιώντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στα καθορισμένα επίπεδα για την περίοδο έως το 2028 και την περίοδο έως το 2060.

Τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εστιάζονται κυρίως στην εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μείωση του επιτοκιακού τους κινδύνου.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η ελάφρυνση θα προέλθει περίπου κατά το ήμισυ από την αλλαγή του χαρτοφυλακίου των τραπεζών από τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου σε μετρητά και κατά το υπόλοιπο από το φιξάρισμα των επιτοκίων για ένα μέρος του χρέους, το οποίο θα χειριστεί ο ESM. Συνολικά θα μετατραπεί από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου ένα ποσό χρέους που θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 160 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε περίπτωση που κριθεί ότι η επίπτωση αυτή δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, θα μπουν στο τραπέζι και κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως π.χ. η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων.

Αν και ο στόχος πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και για τη ρύθμιση του χρέους έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου φαντάζει δύσκολος -με το δεύτερο να θεωρείται πιο πιθανόν από το πρώτο- η ελληνική πλευρά θεωρεί πως με καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν.

Στη βάση αυτή επενδύουν πολλά στην επίσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, καθώς οι δύο αξιωματούχοι είναι «σύμμαχοι» και συμμερίζονται τις ελληνικές επιδιώξεις.

Πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι πως του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα προηγηθεί συνάντηση του Washington Group για να ξεκαθαρίσει το θέμα των πλεονασμάτων, του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ