ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ιταλικό δημοψήφισμα τρομάζει τώρα την ΕΚΤ

Το ιταλικό δημοψήφισμα τρομάζει τώρα την ΕΚΤ

Προειδοποίηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη λόγω πολιτικών κινδύνων απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του αντιπροέδρου της Βίτορ Κονστάνσιο.

Η ΕΚΤ έχει βάλει στο μικροσκόπιο την Ιταλία λόγω του επερχόμενου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Επίσης παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά υποσχέθηκε αύξηση του προστατευτισμού.

Η εκλογή Τραμπ μπορεί να προκαλέσει ισχυρές διακυμάνσεις στις αγορές αλλά και αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και να επιτείνει τις ανησυχίες για τα υπερχρεωμένα κράτη, εκτιμά μεταξύ άλλων η Τράπεζα.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «οικονομικό σοκ» από το δημοψήφισμα στην Ιταλία ανέφερε ο Κονστάνσιο λίγο μετά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Πρόκειται για εκείνη τη μορφή πολιτικής αβεβαιότητας που μπορεί να προκαλέσει ή να μην προκαλέσει ένα οικονομικό σοκ στις αγορές. Ανάλογα με τον ένταση του σοκ, θα δούμε αν πρέπει να αναλάβουμε δράση» ήταν τα λόγια του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Επίσης και από την τηλεόραση του Bloomberg ο Κονστάνσιο έκανε λόγο για «πιθανή διόρθωση που θα προέλθει από τις ΗΠΑ» και υποσχέθηκε ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί τον ρόλο σταθεροποιητή που έχει» ώστε να μην εκδηλωθούν προβλήματα στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά η έκθεση της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ξαφνικής αναταραχής στις αγορές, ο οποίος μάλιστα έχει αυξηθεί λόγω της διάχυσης πολιτικής αβεβαιότητας.

Ειδικά όσον αφορά τις αγορές ο Κονστάνσιο δεν θεωρεί ότι αυτό το διάστημα αυτές δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν διάλυση της ευρωζώνης. Αμέσως μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ τα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, λόγω εκτιμήσεων ότι η Τράπεζα θα στηρίξει την αγορά αν η πολιτική κατάσταση δυσκολέψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ