ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ.Σημίτης: Ευθύνες στην Ε.Ε. για τα μνημόνια στην Ελλάδα

Κ.Σημίτης: Ευθύνες στην Ε.Ε. για τα μνημόνια στην Ελλάδα
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευθύνες στην Ευρώπη για το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σήμερα στις οικονομικά οπισθοδρομικές χώρες επέρριψε ο Κώστας Σημίτης σε ομιλία που έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics στο Λονδίνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κρίση προσδιορίστηκε από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επίσης, επηρεάστηκε σημαντικά από τη διαφορά επιπέδων ανάπτυξης ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ε.Ε.

«Το αποτέλεσμα είναι, ότι ύστερα από μια 7ετή πορεία ύφεσης και τρία Μνημόνια, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια οδυνηρή προσαρμογή (-23% του ΑΕΠ), ενώ η εσφαλμένη μονομέρεια μιας σκληρής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής δεν δημιούργησε συνθήκες ανάπτυξης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη από το 1996 έως το 2006 η Ελλάδα γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομική σταθερότητα, ωστόσο από το 2007 και μετά άρχισε μία ραγδαία κατάπτωση, οδηγώντας τα ελλείμματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Απέδωσε αυτή την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην «πολιτική παροχών» της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που άνοιξε το δρόμο σε μία «άνευ προηγουμένου» κρίση.

Αναφέρθηκε πάντως εκτενώς στα δομικά ελαττώματα της ελληνικής οικονομίας που εξακολουθούν να υφίστανται όπως η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, το δυσλειτουργικό κράτος, οι αυξητικές κρατικές δαπάνες, η κακοδιαχείριση και φτωχή οργάνωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, η έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας και κυρίως το πελατειακό πολιτικό σύστημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της Ευρώπης – κάτι που δεν συνηθίζει- λέγοντας πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να βάλει ένα όριο στο ύψος του δανεισμού, σημαντική ευθύνη φέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «καταστροφή που βρήκε τη χώρα υπό το καθεστώς εξωτερικής δημοσιονομικής εποπτείας από το 2004 και μετά».

Ο κ. Σημίτης είπε ότι ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος αποδέχθηκε στοιχεία που υπέβαλε η ελληνική πλευρά χωρίς σοβαρές ενστάσεις. «Δε διαμαρτυρήθηκε καν το 2009 όταν τα στοιχεία για το 2008 και το 2009 δεν υποβλήθηκαν. Η σιωπή του ήταν πιθανώς συνειδητή, διότι δεν ήθελε το έλλειμμα να γίνει πρόβλημα για τη συντηρητική κυβέρνηση στις τότε επερχόμενες εκλογές».

Τα τρία μνημόνια απέτυχαν να αλλάξουν δραστικά την κατάσταση κυρίως γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις άμεσα και να περικόψει τις πελατειακές παροχές, είπε ο κ. Σημίτης. «Οι μεταρρυθμίσεις εγκαταλείφθηκαν», σημείωσε, από κυβερνήσεις που δεν είχαν την πολιτική βούληση και δύναμη να αντισταθούν στις πιέσεις από το εσωτερικό.

Το πρώτο μνημόνιο οδήγησε σε βαθιά ύφεση, είπε, ενώ το τρίτο μνημόνιο θέσπισε ένα ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα με τη μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων και κανόνων.

«Η Ελλάδα ανήκει τώρα σε μια νέα κατηγορία χωρών μελών, αυτή των οικονομικά οπισθοδρομικών χωρών», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως επικρατεί απόλυτη αβεβαιότητα ως προς το πότε θα τελειώσει η κρίση.

Στη βάση αυτή επέκρινε τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων έναντι ενός υπερχρεωμένου κράτους, καθώς φάνηκε από το πρώτο μνημόνιο ότι δεν ενδιαφέρονταν για μακροπρόθεσμη λύση, αλλά μάλλον για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και να δώσουν μια προειδοποίηση σε άλλες χώρες που δεν ήλεγχαν το έλλειμμά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ