ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρξει κούρεμα του χρέους

Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρξει κούρεμα του χρέους
REUTERS/Yves Herman

Την άποψη πως η Ελλάδα έχει πολλά βήματα ακόμα να κάνει για να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση παρόλο που γυρίζει στην προ διετίας κατάσταση, τότε που υπήρξε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κατά 2%, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η χώρα μας δεν κατάφερε να γυρίσει σελίδα τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι πολιτικές που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών της το πρώτο εξάμηνο του 2015 την γύρισαν πίσω.

«Το 2014 η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Αυτά ήταν σημεία βελτίωσης. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προσπάθησε να εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική και αυτό κόστισε πάρα πολλά στην χώρα», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάνει λόγο για πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις το οποίο τελικά οδήγησαν τη χώρα εκ νέου σε ύφεση. «Όλα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Τώρα βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε αυτό το σημείο. Αν η Ελλάδα είχε μείνει τότε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα είχαμε γλυτώσει πολύ χρήμα και χρόνο», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος, θεωρεί ότι γίνεται με αργό ρυθμό και συχνές καθυστερήσεις. Όμως αν η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM αναφέρεται και στα θετικά, δηλαδή στο ότι υπάρχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, στο ότι έχει επιστρέψει η ανταγωνιστικότητα, εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Προσθέτει όμως, πως παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και ρυθμίσεις σε θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τον χαρακτήρισε αδύναμο τονίζοντας μάλιστα πως αυτή η αδυναμία του κράτους να συγκεντρώνει τους φόρους είναι και μια από τις αιτίες που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα. «Οι άλλες χώρες που δέχθηκαν την αρωγή του ESM -η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος- όλες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα για να σταθούν στα πόδια τους. Ένας από τους λόγους είναι ότι εφάρμοσαν καλύτερα το πρόγραμμα. Υπάρχει πρόοδος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα, καθώς αυτά τα ζητήματα χρειάζονται τουλάχιστον μια γενιά», ανέφερε.

Για το ζήτημα του χρέους ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η χώρα το 2012 έλαβε τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους της ιστορίας, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διέγραψε χρέος 100 δισ. ευρώ. Προσέθεσε δε ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της. «Όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του. Αν υπάρξουν ανάγκες, τότε θα δράσουμε», αναφέρει.

Παράλληλα, απέκλεισε κούρεμα του χρέους ακόμα και αν αυτό ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει νέα βελτίωση στους όρους δανεισμού, όπως για παράδειγμα με επέκταση του χρόνου ωρίμανσης.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ στο εν λόγω ζήτημα, αναφέροντας ότι «η διαφορά με το ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο θα ήθελε τώρα μια απόφαση για το χρέος. Όμως το ΔΝΤ δεν ζητά "κούρεμα" του χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ