ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντοπισμός της φοροδιαφυγής με το πάτημα ενός πλήκτρου

Εντοπισμός της φοροδιαφυγής με το πάτημα ενός πλήκτρου

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να πληκτρολογούν οποιοδήποτε ΑΦΜ φορολογουμένου ή επιχείρησης και σε πραγματικό χρόνο να έχουν μια πρώτη εικόνα για το συνολικό του προφίλ αλλά και τις πιθανότητες να είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο επεξεργάζονται εδώ και αρκετούς μήνες οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών (Ελέγχων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή σε συνεργασία με το σύστημα Taxis, ουσιαστικά πάει ένα βήμα παραπέρα τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς οι υπάλληλοι των εφοριών, των τελωνείων, του ΣΔΟΕ και των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων δεν ξεκινούν από το σημείο μηδέν αλλά έχουν μια πρώτη εικόνα και, το βασικότερο, τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουν τον έλεγχο.

Ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο 1.300.000 ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από τις διάφορες λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, 65 CDs, τραπεζών, τα Panama Papers), αλλά και από καταγγελίες που έχουν καταγραφεί και ήδη αξιολογούνται.

Οι ελεγκτές αφού συγκεντρώσουν τα στοιχεία μέσω διαφόρων online συστημάτων, στη συνέχεια θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι οι ενδείξεις για φοροδιαφυγή είναι σωστές. Έτσι, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου το σύστημα δεν βγάζει αποκλίσεις μεταξύ π.χ. των τραπεζικών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου, ο ελεγκτής θα μπορεί να πηγαίνει τον έλεγχο ένα βήμα παραπέρα αναζητώντας επιπλέον στοιχεία από άλλες πηγές με τη βοήθεια και άλλων ηλεκτρονικών αρχείων.

Σύμφωνα με το «Βήμα» το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων μπορεί να αντλεί στοιχεία για πολλά χρόνια πίσω (από το 2003-2004 και μετά) και για κάθε έτος ξεχωριστά πραγματοποιεί πολλές και σύνθετες διασταυρώσεις ώστε ο ελεγκτής να έχει στα χέρια του μια πρώτη ανάλυση για τη φορολογική εικόνα και τις ύποπτες συναλλαγές του ελεγχομένου.

Οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν τον ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, θα αντλεί από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης αρκετά στοιχεία και θα βγάζει ένα μήνυμα: ύποπτος ή όχι για φοροδιαφυγή. Ουσιαστικά, μέσα σε 24 ώρες ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στοιχεία που θα συνθέτουν πλήρως το προφίλ του υπό έλεγχο φορολογουμένου και, το σημαντικότερο, μέσα από μια προηγμένη ανάλυση κινδύνου (risk analysis) θα βγάζει αποτέλεσμα για το αν το πρόσωπο του οποίου πληκτρολογήθηκε ο ΑΦΜ πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία φοροδιαφυγής.

Η νέα αυτή εφαρμογή έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε καταθέσεις του φορολογουμένου, στις διάφορες λίστες που έχουν καταχωριστεί σε ειδικές βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, στα περιουσιακά στοιχεία του όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, στο κτηματολόγιο, στο υποθηκοφυλακείο και σε άλλες βάσεις δεδομένων, αλλά και σε παρελθούσες φορολογικές χρήσεις και εισοδήματα, σε πρόστιμα και ποινές, σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας, στοιχεία από Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί κ.τ.λ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ