ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρό καλάθι κρατούν οι θεσμοί για το EuroWorking Group

Μικρό καλάθι κρατούν οι θεσμοί για το EuroWorking Group

Πρόοδο, αλλά με αστερίσκους, που δεν θα επιτρέπουν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να διαπιστώσει το σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Μπορεί θεσμοί και κυβέρνηση να κατέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες προσπάθειες να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης και συγκεκριμένα σε αυτά των εργασιακών, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας και των κόκκινων δανείων, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Κοινοτική πηγή που μίλησε στο CNN Greece ανέφερε πως στο σημερινό EuroWorking Group η προσοχή δεν εστιάζεται στην αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι διαφορές παραμένουν, αλλά στο πως θα τοποθετηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Αυτό άλλωστε θα ήταν και το αντικείμενο συζήτησης στο ακυρωθέν Washington Group του Βερολίνου, καθώς το βασικό πρόβλημα που καλούνται να λύσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είναι αυτό της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι περιπλοκές σε αυτό εντοπίζονται στο ύψος της ελάφρυνσης του χρέους και στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπου το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το 3,5% ως στόχος για το 2018 και μεσοπρόθεσμα, που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι, δεν είναι εφικτός και ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Στη βάση αυτή το Ταμείο ζητεί είτε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους με συγκεκριμένα μέτρα, είτε πρόσθετα μέτρα με την επιλογή του μίγματος πολιτικής να ανήκει σε αυτό.

Η Γερμανία αντιθέτως δεν συζητά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές τους Σεπτεμβρίου 2017. Στην ίδια βάση επιμένει στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα τουλάχιστον έως το 2022.

Για να ξεπερασθούν τα ζητήματα αυτά πέραν από τις τεχνικές συζητήσεις που θα διαρκέσουν όλες τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνονται και πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Mοσκοβισί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ώρα 17:00) και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (ώρα 18:15) πριν εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα (ώρα 15:00) και με τον Μπενουά Κερέ, το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα μιλήσει επίσης στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει και πρωτοβουλίες και να συνομιλήσει τηλεφωνικά τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί άλλωστε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι στη Διεθνή Διάσκεψη της UNESCO.

Οι γνωρίζοντες τις διεργασίες αναφέρουν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι κάτι που θα κλειδώσει μόνον εφόσον η Άνγκελα Μέρκελ συμφωνήσει στο να δώσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τις διαβεβαιώσεις εκείνες που επιζητεί το Ταμείο. Ωστόσο, ο χρόνος που θα γίνει αυτό παραπέμπεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που δεν αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ