ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test των βρετανικών τραπεζών

Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test των βρετανικών τραπεζών

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ετοιμάζεται την Τετάρτη να παρουσιάσει τα τεστ κοπώσεως των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Πρόκειται για τις Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, τη θυγατρική στη Βρετανία της ισπανικής Santander και τη Standard Chartered. Τα τεστ θα δείχνουν την αντοχή των τραπεζών σε μια χρηματοπιστωτική κρίση μακροχρόνιας διάρκειας.

Να σημειωθεί πως στα stress test που είχε διεξάγει τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) οι βρετανικές τράπεζες ήταν από αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο.

Η Royal Bank of Scotland είδε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να μειώνεται από το 15,5% στο 8,1% στο δυσμενές σενάριο, τερματίζοντας πάνω από την Barclays, που είχε δείκτη κεφαλαίων 7,3% ξεκινώντας από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης.

Ο όμιλος Lloyds ήταν μεταξύ των πιο ισχυρών κεφαλαιακά με δείκτη CET1 πάνω από 10%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε τον Ιούλιο εκδώσει ανακοίνωση καλωσορίζοντας τα αποτελέσματα της ΕΒΑ, τα οποία ανέφερε τότε δείχνουν ότι οι βρετανικές τράπεζες θα συνέχιζαν να δανείζουν την οικονομία στο δυσμενές σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ